Samlad information om vargen och dess härjningar!!

Naturvårdsverket överväger ny flytt av varg - Svenljunga kan bli aktuellt

Svenljunga 2012-01-24

Naturvårdsverket överväger att åter flytta den genetiskt värdefulla vargtik som före jul flyttades från Idre till Karlsborg, men som nu befinner sig Jämtland.Vargtiken finns i ett område med samlade renhjordar och två samebyar har ansökt om skyddsjakt sedan vargen rivit en ren. Om flytten genomförs blir det tredje och sista gången för just den här vargen. Verket funderar nu på var i landet vargen ska släppas ut.Svenljunga kommun är en av de platser som anses lämplig för att placera ut varg.

Jonas Ekelund

 

Ingen varg släppt i Svenljunga - än

Svenljunga 2011-12-13

Vargparet som fångats in i ett renskötselområde i Idre i helgen har flyttats till Karlsborg. Därmed står det klart att ingen varg är placerad i Svenljunga - ännu.

De två vargarna flyttades i söndags och på tisdagen hade de piggnat till och rört sig från utsläppsplatsen. Det var relativt snabbt enligt Ruona Burman, viltsamordnare på naturvårdsverket.

– Eftersom de återhämtat sig så fort så ser vi ingen anledning att hålla inne med uppgifterna om vart de flyttats. Vi gick ut med informationen nu på eftermiddagen, säger Ruona Burman.

Vargarna är försedda med sändare och den närmaste tiden kommer naturvårdsverket följa hur de förflyttar sig. Därefter kommer djuren endast följas sporadiskt.

– Vargarna har sändare med en begränsad livslängd på sina batterier. Ju mer vi följer dem aktivt desto snabbare går batteriet åt. Vi är ju angelägna om att kunna följa upp dem till våren då de förhoppningsvis får valpar, säger Ruona Burman.

Att det blev just Karlsborg beror på att naturvårdsverket ville placera vargarna så långt från renskötselområdet som möjligt. Varghonan, som är av den genetiskt intressanta finskryska stammen, har flyttats en gång tidigare. Den gången vandrade hon ganska omgående iväg och så småningom sökte hon sig tillbaka till renskötselområdet.

När hon nu skaffat sig en partner hoppas naturvårdsverket att chansen är större att de båda stannar tillsammans.

Flytten av det här vargparet har varit aktuell under en tid. Naturvårdsverket har inväntat rätt läge för att fånga in dem. När snön kom blev de lättare att spåra.

Svenljunga kommun är fortfarande aktuellt som lämplig plats för att placera ut varg. Just för tillfället finns ingen varg som ska flyttas enligt Ruona Burman.

– Det kan dyka upp. Efter nyår kommer vi att inventera vargstammen då kan vi hitta individer av den här finskryska stammen, säger Ruona Burman.

Marie Haglund

Vargdödade hundar

Här följer en sammanställning av de hundar som dödats av varg under de senaste åren. 

 

4 januari. En drevertik dödades av varg i närheten av bohusländska Kasebo. Ägaren var 30 meter från platsen där hunden befann sig när han såg på GPS:en att tiken rörde sig ifrån honom. Vargen bar då hunden cirka 300 meter innan han släppte den.

3 januari. En mycket lovande gråhund dödades av vargar från Skultuna-Västerfärneboreviret. För hundägaren Tomas Jonasson var det andra hunden som dödades av varg under samma jaktsäsong.

 


2011


 

11 december. En schillerstövare dödades under pågående rävdrev på Alfta västra viltvårdsområde. Knappt en timme senare angrep vargen ännu en schillerstövare som jagade hare. Den hunden undkom med bitskador.

 

 


19 november. En östsibirisk laika dödades av varg i närheten av Dalby i norra Värmland.Det var under älgjakt som hunden dödades. Laikan påträffades isärsliten och länsstyrelsens naturbevakare misstänker att även en av de andra två hundarna som var lösa vid tillfället varit i närkontakt med varg.


12 november. En jämt- och laikakorsning föll offer för varg under älgjakt i Ramnäs, Västmanland. Hundägaren såg en varg efter att hunden dödats. Delar av hunden låg utspridda på marken där den attackerats.

6 november. En borderterrier dödades av varg i samband med rådjursjakt i värmländska Årjäng. Det var en norsk gästjägare som släppte sin terrier och han såg på sin GPS hur hunden blev stilla. Området där hunden dödades ligger i gränsområdet mellan Glaskogsreviret och Djurskogreviret.

6 november. En finnstövartik dödades av varg vid Forshyttan, Filipstad. Attacken inträffade mitt under pågående hardrev på Svartåberget, cirka 500 meter från ägaren. Lokala jägare är övertygade om att det är samma vargflock, Brattforsreviret, som även dödade en gråhundstik veckan innan.


5 november. En gråhundstik dödades av varg väster om Grannäs i Hälsingland. Tiken stod och skällde älg när hon attackerades av varg från Sjösvedenreviret. Stora delar av tiken var uppäten när ägaren hittade henne.

30 oktober. En 1,5 års taxtik dödades av varg i Smedsbo utanför Falun. Överfallet inträffade när taxen drev rådjur, knappt 150 meter från sin ägare. Attacken inträffade inom Gimmenreviret.

30 oktober. En gråhundstik dödades av varg vid Älvsbacka utanför Molkom i Värmland. Attacken inträffade i samband med älgjakt. Hundägaren hittade sin familjemedlem dödad och delvis uppäten.

23 oktober. En gråhund dödades av varg vid Anneforshöjden, öster om Sunne. Vargen påsköts vid attacken. Hundägaren förgäves försökte avstyra överfallet genom att skjuta ett varningsskott.

22 oktober. En jämthundstik dog på grund av de skador hon ådrog sig vid en vargattack utanför Öjung, väster om Edsbyn. Hundägaren hann inte gå från bilen innan han hörde henne skrika 350 meter bort. På väg fram till hunden mötte han en varg. Trots omfattande veterinärinsatser gick tikens liv inte att rädda.

15 oktober. En basset dödades av varg i Tängsta utanför  Köping. Det är bara några kilometer från där får strax innan togs av vargar från  Färnareviret.

30 september. En schillerstövare dödades av varg i Bjursås, Dalarna. Attacken inträffade inom Långsjöreviret och enligt länsstyrelsens besiktningsman har hunden högst sannolikt attackerats av fler än en varg.

25 september. Ett åttaårig gråhundstik dödades av varg i samband med jaktträning mellan Enviken och Gårdviks fäbodar i Dalarna. Bara huvudet och ena låret återstod av tiken när hon hittades.

17 september. Varg dödade en ung hamiltonstövare i Boda-Bingsjöområdet, Dalarna. Attacken inträffade inom det så kallade Homnareviret.

21 augusti. En Parson Russel terrier dödades av varg i Hjärpåsens jaktlag öster om Orsa. Hunden attackerades och dödades när den var ute på en sökrunda på björnjaktens premiärdag.

12 augusti. En jakthund dödades av varg i norra delarna av Dals-Eds kommun. Det gick inte att avgöra om det är en en eller flera vargar som låg bakom angreppet.

9 augusti. En jämthundstik dödades av varg under grävlingsjakt i  närheten av hemmet i Västerfärnebo. Attacken inträffade mitt i  Skultunareviret, men hundägaren trodde inget skulle hända så nära  bebodda trakter.

5 augusti. En sällskapshund av blandrastyp togs av varg utanför ett bostadshus i Smolmark, norr om Årjäng i västra Värmland. Angreppet inträffade på gräsmattan framför bostadshuset.

24 juli. En hund, av rasen pumi, vargdödades intill en gård i Sör Hörende, utanför Västerfärnebo. Hundens ägare såg hur en varg sprang från platsen med hunden i munnen.

29 juni. En liten sällskapshund dödades av varg vid Kedjeåsen, norr om Karlskoga. Hunden attackerades på eftermiddagen, cirka 30 meter från familjens hus.

17 april. En wachtelhund attackeras och dödades i samband med en familjepromenad av två vargar i Rialareviret, Norrtälje. En av vargarna uppträdde även hotfullt mot en kvinna med barnvagn i samband med attacken.

8 april. En liten sällskapshund dödades av varg i Nybble, strax utanför Kristinehamn i Värmland. Hunden dödades när den rastades strax intill bostadshuset.

25 mars. Två hundarna rymde från sin hundgård strax utanför Brottby, Norrtälje. Den ena hunden kom tillbaka med skador på ryggen, den andra är försvunnen. Skadorna på hunden har orsakats av varg och allt tyder på att även den försvunna hunden fallit offer för varg.


9 mars. En golden retriver dödades av varg i närheten av Hagfors. Hunden attackerades och dödades på gårdsplanen, 30 meter från boningshuset. Förmodligen var det varg från Gårdsjöreviret som låg bakom attacken.

 

2010

5 december. En engelsk setter dödades av fyra vargar i Holselen, en mil väster om Malung. Attacken inträffade när settern släpptes ut på rastning. Hundägaren såg hur fyra vargar gav sig av från den döda hunden.

14 november. En mycket välmeriterad gråhund dödades av varg i Dådran, Rättviks kommun. Hunden attackerades i samband med jakt.

6 november. En sexårig gråhund dödade av varg utanför Lima i Dalarna. Hunden attackerades när den skällde ståndskall på älg. Vargen sköts av hundföraren i samband med hundattacken.

15 oktober. En fyraårig gråhundstik dödades av varg i Tremssjöarna, cirka sju kilometer väster om Hammarsbyn i Dalarna. Först två dagar senare hittades resterna av den fyraåriga tiken, som redan var redan färdig jaktchampion.

14 oktober. Varg dödar en drever mitt under pågående rådjursdrev. Attacken inträffade i Håbol, Dalsland. Pejlhalsbandet, blodfläckar och lungbitar var allt som återstod av den femåriga jaktchampiontiken efter attacken.


11 oktober. Varg dödade en jämthundshane i Sysslebäck, Värmland. Hunden dödades under pågående älgjakt. Det fanns vid tillfället ingen känd vargetablering i området.

2 oktober. En drever dödades av varg i Rialareviret, Norrtälje. Hunden dödades när den släpptes lös fört första gången den här säsongen.


2 oktober. En gråhund dödades av varg i Svärdsjö när den skällde ståndskall på älg tillsammans med ytterligare en hund. Hunden antas ha dödats av varg från Korsåreviret.

1 oktober. En dunkerstövare dödades av varg i Dulsa väster om Edsbyn. Stövaren dödades av varg från Homnareviret och bara huvudet återstod när ägaren hittade sin jaktkamrat.

23 september. En papillon dödades av varg i närheten av Särna i Dalarna. Hunden var så svårt sargad av varg när det återfanns att ägarna tvingades avliva den. Det här var den andra vargattacken på kort tid på små sällskapshundar i området.

20 september. En drevertik dödades av varg i Råhällan, öster om Ockelbo. Drevern dödades mitt under pågående rävdrev 300 meter från sitt hem.

19 september. Varg från Homnareviret dödade ytterligare en stövare. Den här gången attackerades en ung finnstövartik mitt under pågående hardrev på Homnaberg, strax väster om Edsbyn. Hundens ägare tvingades avliva tiken på grund av de mycket svåra skador hon ådrog sig vid attacken.
10 september. En luzernstövare vargdödades under pågående drev ett par kilometer från slalombacken i Edsbyn. Tack vare pejlen kunde hundägaren 20 minuter senare hitta blodfläckar efter hunden och omsider fann han även resterna av den dödade stövaren.

10 september. En wachtelhund dödades av varg i Rialareviret i Stockholms län. Hunden drev hare när den attackerades 70 meter från ägaren. Dagen efter hittades njure, svans och fästinghalsband från hunden.

7 september. En liten sällskapshund dödades av varg vid Åsens fäbod väster om Venjan i Dalarna. En kvinna som var inne i ett uthus hörde hunden skrika. Hon sprang ut och såg då vargen försvinna mot skogen med hunden i munnen.

6 september. Varg dödade en hamiltonstövare i Stora Björnmossen i Gävleborgs län. Hunden var ute på harjakt när den attackerades. Bara tarmarna återfanns av hunden och länsstyrelsens besiktningsman såg en varg i samband med besiktningen.

4 september. En basset dödades av en varg på Värmlandsnäs.  Vid en skogskant attackerades hunden och dog strax senare framför ögonen på hundägaren.

5 maj. En papillon dödades av varg i Voxnabruk, Hälsingland. Endast blod och hår har hittats efter hunden, som enligt länsstyrelsens besiktningsman sannolikt attackerades på gårdstomten.

17 februari. En västgötaspets dödades av varg i Jörlanda, Västra Götaland. Hunden dödades bakom ladugården, intill gårdstomten.

 

2009

6 december. En taxtik dödades av varg i Laxå. Taxen drev rådjur när den plötsligt attackerades. Trots omfattande veterinärinsatser kunde hundens liv inte räddas.
29 november.
En tvårig schillerstövare dödades av varg mellan Stockgropen och Södra Tansbodarna söder om Mockfjärd i Dalarna. Attacken inträffade när hunden var på väg tillbaka från ett drev.
21 november.
En drever angreps och dödades av varg intill samhället Voxnabruk, väster om Edsbyn i Hälsingland.

21 november. Vargar dödade en hamiltonstövare två mil norr om Sälen i Dalarna. Ägaren hörde hur hunden plötsligt skrek 200 meter från henne under pågående hardrev. Hon sprang mot platsen och hittade sin hund sliten i stycken, sannolikt av flera vargar.

19 november. En stränhårig taxtik dödades av varg i Fåleberg, Hasslerör utanför Mariestad i Skaraborg. Taxen agreps och dödades under pågående jaktprovsdrev. Hunden återfanns dagen efter den dödades.

16 november. En hamiltonstövare på harjakt angreps och bets ihjäl av varg utanför Los i Hälsingland.

14 november. En dvärgpinscher tas av varg på en gårdstomt framför ögonen på hundens ägare som också var ute på tomten vid tillfället. Attacken inträffade vid Ramnäs i Västmanland. 

8 november. En drever drev rådjur för full hals i Kallmora utanför Orsa när den plötsligt angreps och dödades av minst två vargar. Ägaren hörde attacken och hittade omsider sin hund. Den var då halvt uppäten.

4 november. En jämthundstik dödade av flera vargar utanför Fredriksberg i Dalarna. Hundägaren såg hur hunden angreps av vargflocken. Han sköt först ett varningsskott, men när inte skottet gjorde någon verkan sköt han en av de angripande vargarna. Hunden dog strax därefter av de bitskador den ådrog sig.

3 november. En rysstövare attackerades och dödades av varg vid Sörsjön i Dalarna. Bakom angreppet stod vargar från Fulufjällsreviret.

30 oktober. En tysk jaktterrier tystnade plötsligt efter några minuters drev utanför Äppelbo i Dalarna. Hunden återfanns inte, men däremot hittade hundens pejlhalband med kraftiga bitmärken. Dessutom har länsstyrelsen konstaterat vargspår på den plats där hunden försvann.

30 oktober. En gråhund försvann vid jakt. Hunden återfanns två dagar senare vargdödad i norra änden av Öjskogsfjället, Dalarna. Gråhunden dödades av vargar från Fulufjällsreviret.


24 oktober. En korthårtax dödades av varg väster om Harbo i Uppsala län. Taxen hade drivit rådjur i cirka fem minuter när den angreps och bets ihjäl.
22 oktober.
Varg dödade en stövare i Räken, väster om Edsbyn i Hälsingland. Hundägaren hörde hur hunden skrek och skyndade sig dit. Han fann sin hund skadad men vid liv. Stövaren avled en stund senare på väg till djursjukhus.
19 oktober. En ung gråhundshane dödades av varg i byn Räka, Hälsingland. Familjen var ute på promenad med hunden, som sprang lös, cirka 300 meter från sitt hem när angreppet inträffade. Familjen hörde hur hunden skällde, sedan blev allt tyst. Dagen efter hittades hunden död intill den plats där man hörde den skälla.
19 oktober. Ännu en stövare dödades av varg i Värmland. Den här gången var det en finnstövare som föll offer till vargar ur Jangenreviret. Stövaren jagade hare vid Anneforshöjden vid Stor-En när den plötsligt försvann. Dagen efter hittades delar av hunden.

12 oktober. En gråhund skällde ståndskall på älg sedan en halvtimme tillbaka när hunden plötsligt angreps och dödades av varg. Attacken inträffade 1,5 mil norr om Sala i Västmanlad.

11 oktober. En tysk jaktterrier attackerades av varg i Hålleröd, Västra Götaland. Hunden var bara 60 meter från ägaren när attacken inträffade. Hunden avlivades dagen efter attacken på grund av de skador den ådrog sig vid angreppet.
10 oktober. En beagle dödades av varg i Gåsbo mellan Ockelbo och Åmot i Gästrikland. Hunden drev rådjur och drevet hade gått in på grannmarken när ägaren bestämde sig för att fånga in sin hund. När han hittade sin beaglen stod en varg över den och vaktades sitt byte. Ägaren var bara cirka tre meter från vargen när den stack därifrån.


8 oktober. En schillertik angreps och dödades under pågående hardrev inom Skoga viltvårdsområde i Värmland. Förmodligen dödades hunden av minst två vargar från Jangenreviret. Endast små rester av hunden återstod när den hittades.

29 september. En finnstövartik på harjakt attackerades och dödades av minst tre vargar i Gräsmark, Värmland. Hundägaren såg efter angreppet hur två vargar kom upp på vägen. Strax därefter såg han hur ännu en varg släpade på hans döda stövartik.

28 september. En femårig hamiltonstövare angreps och dödades av varg under pågående hardrev i Forshyttan i Värmland. Hundägaren var intill drevet när han hörde hur drevskallet övergick i slagsmål. Efter en halvtimme hittade han sin hund död.

23 september. En jämthund dödades av varg i Ransjö Nybodarna, Härjedalen. Hunden, som var jaktchampion, skällde ståndskall på älg och hundägarna var på väg mot ståndskallet när hunden plötsligt tystnade. En stund senare återfanns jämthunden död.

4 september. En tvåårig gråhund vargdödades i Lilla Edet. Gråhunden hade varit borta en halvtimme och var på väg tillbaka när ägaren hörde ljudet av vargpinglan, som satt på hunden. Sedan blev det tyst.
Dagen efter återfanns de halvt uppätna kvarlevorna av hunden.

27 augusti. En gråhund dödades av varg i Bingsta utanför Svenstavik i Jämtland. När ägaren återfann hunden var den halvt uppäten och bredvid den döda hunden fanns en lega efter vargen.

22 augusti. En finnstövare fick så svåra skador efter en vargattack att man tvingades avliva den då förlamade hunden. Attacken inträffade under pågående hardrev i Skråmträsk i Västerbotten.
21 augusti. En hamiltonstövare dödades av varg 25 kilometer norr om Orsa i Dalarna. Hunden hade meriter från både jaktprov och utställning.

Vargdödade hundar jaktåret 2008-2009

Hundar som dödats av varg under jaktåret 2007-2008.

Februari

11 februari. En borderterrier dödades av varg i Klevmarken. Hunden dödades 100 meter från ladugården. Bakom angreppet står vargarna i Edsreviret som även angripit ett tiotal hundar på den norska sidan under hösten och vintern.

Januari

30 januari. En hamiltontik dödades av minst två vargar i byn Kallmora öster om Orsa. Tiken smet ut kvällen från sitt hem och återfanns knappt två dygn senare. Då var hon nästan helt uppäten.
26 januari. En gråhundstik dödades av två vargar från Jangenreviret vid Hinsjöarna i Värmland.
23 januari. Ytterligare en sällskapshund dödades av varg i Värmland. Den här gången inträffade attacken söder om Töcksfors. Hunden återfanns inte men hundägaren såg en varg på gårdsplanen i samband med hundens försvinnande.
21 januari. En sällskapshund dödades av varg inom Arvika kommun. Hunden återfanns inte.

December

22 december. En ung drever smet ut sent på kvällen i Hoverängarna, cirka en mil norr Uddevalla. Ägaren hörde efetr en stund hur hunden skrek i närheten av gården. Dagen efter återfanns resterna av den vargdödade hunden.
20 december. En Petit basset griffon attackerades av varg vid Håmule i Färgelanda. Hunden blev så svårt skadad att den senare var tvungen att avlivas. Det här var den femte hunden som fallit offer för varg i området.

November

29 november. En basset dödades av varg i samband med rådjursjakt i Mästocka mellan Halmstad och Laholm. Hunden attackerades under pågående drev och ägaren hittade den död senare samma dag.
29 november. En jämthund-coonhound dödades av varg i samband med älgjakt i Färgelanda. Det här var den fjärde hunden som dödats av varg i det här området under året.
29 november. En jämthundstik vargdödades i närheten av Nordmark i Filipstads kommun. Det här var den femte hunden som dödades av vargar från det så kallade Sandsjöreviret under året.
26 november. En finnstövartik dödades av två vargar i värmländska Sunnemo. Tiken drev för fullt när vargarna gick till attack. Endast rester återstod av hunden när den hittades.
2 november. En älghund vargdödades vid Kronoborg, norr om Kårböle i Hälsingland. En första spårning i området tyder på att det kan ha bildats en nytt vargrevir i området som är beläget norr om Ljusnan.
1 november. En ung schillerstövartik dödades av varg öster om Lysvik i Jangenreviret i Värmland. Stövaren hade inte haft något upptag när ägaren hörde oväsen några hundra meter bort. När han kom fram såg han vargen på cirka 75 meters avstånd. Stövartiken levde när han kom fram men dog strax därefter.

Oktober

25 oktober. En vit älghund vargdödades i samband med älgjakt i Bredsjö norr om Hällefors. Detta var tredje vargincidenten på mycket kort tid i området. Tidigare sköt en jägare mot varg i Hjulsjö. Helgen innan attacken sköts en varg ihjäl i Grängshyttan.
12 oktober. En blandrashund av raserna beagle och hamiltonstövare dödades av varg i Risarven, Hälsingland. Spår på platsen tyder på att hunden attackerades av två vargar.
8 oktober. En stövare vargdödades vid Sundsjön mellan Filipstad och Hagfors i Värmland. Stövaren hittades först på natten efter att den försvunnit.
7 oktober. En gråhund dödades av varg strax utanför Hogstorp, norr om Uddevalla. Endast hundens svans och halsband återfanns. Attacken inträffade bara ett par kilometer från den plats där en drever vargdödades 3 oktober.
7 oktober. Vargar ur Hasselforsreviret dödade ytterligare en hund. Den här gången dödades en sjuårig drevertik i samband med harjakt. Attacken inträffade söder om Degerfors och förmodligen attackerades hunden av flera vargar.
3 oktober. En drever vargdödades i samband med rådjursjakt vid Sågebackens skjutfält, fem kilometer norr om Uddevalla. Hunden var nästan helt uppäten när den återfanns samma dag.

September

23 september. En hamiltonstövare vargdödades i samband med harjakt öster om sjön Ölen i Degerfors kommun. Hundens huvud och ben återfanns dagen efter vargattacken.
6 september. En drevertik dödades av varg i närheten av Nordmark, norr om Filipstad. Attacken inträffade under pågående hardrev några hundra meter från tikens ägare.
6 september. En sjuårig finnstövartik dödades av varg vid Fulufjället i norra Dalarna. Tiken, som var dubbelcahampion, drev hare i tio minuter innan ägaren hörde ett ljud som påminde om en blandning mellan morrande och skall. Lätena hördes i cirka en minut innan det blev tyst. Efter tio minuter hittade ägaren sin stövartik som då var halvt uppäten.
September. En jämthund dödades sannolikt av varg i Åsele i Västerbotten. Det gick inte ens med DNA-analys att fastställa om det verkligen var varg som dödade hunden men länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att betala ut ersättning då hunden med stor säkerhet dödades av varg.

Augusti 2008

28 augusti. En stövare dödades av en eller flera vargar mellan Lindås och Vargavidderna i Örebro län. Hunden hade drivit hare i cirka en timme när drevet tystnade. Ägaren hittade senare pejlhalsbandet och flera delar av hunden och förstod genast vad som hänt.
25 augusti. En finnstövartik vargdödades i Hedekas, Bohuslän. Tiken dödades i samband med jaktträning. Hundägaren hörde hur tiken skrek och trodde första att hon rest en hare. Sedan blev tyst. Tiken var delvis uppäten när hon hittades samma dag.
20 augusti. En hamiltonstövaren smet ut från hundgården i Skåltjärn i Värmland. Ägaren hörde hur det blev ett drev, men så blev det tyst. 27 augusti hittades hamiltonstövarens framben med bogen, knappt åtta kilometer från hundgården. Länsstyrelsens besiktningsman bekräftade att hunden utsatts för ett vargangrepp.


I samband med rävjakt 1 september dödades en stövare av varg i Bäckalund, Värmland. Foto: Lena Jansson

Vargdödade hundar jaktåret 2007-2008

Hundar som dödats av varg under jaktåret 2007-2008.

Mars 2008

9 mars. En finsk spets dödades av varg strax utanför Falun. Den tvååriga spetsen smög iväg från tomten och hundägaren hörde plötsligt hur den skrek när den angreps av varg. Trots ilfärd till Falu djursjukhus gick hundens liv inte att rädda.

Februari

25 februari. En drever vargdödades i Glaskogen, Värmland. Drevern hade jagat i flera timmar när en varg angrep och dödade hunden.
4 februari. En stövare dödades av två vargar i Torrbergsbo, nordost om Edsbyn. Hunden och dess ägare var ute på harjakt när vargattacken inträffade.

December

22 december. En blandrashund attackerades och dödades av varg när hunden drev rådjur. Attacken inträffade i Gunnita, Värmland.
21 december. En wester terrier dödades av varg i Ekshärad, Värmland. Hundägarna släppte ut terriern när de skulle ut hämta ved på kvällen. Terriern kom inte tillbaka och efter en stund kunde ägarna konstatera att hunden dödats av varg på gårdstomtens gräsmatta, några meter från boningshuset. 
15 december. En tax vargdödades i Åtorp, Örebro län. Detta var den tredje hunden som dödats av vargar från Hasselforsreviret sedan 16 oktober 2007.

November

29 november. En finnstövare vargdödades i Lillskog i Ljudals kommun. Hunden angreps och dödades på gårdstomten. Hundägaren hade då sedan några veckor tillbaka slutat jaga med stövaren på grund av rädsla för vargangrepp. Men den åtgärden räckte alltså inte och stövaren vargdödades i alla fall.
27 november. En Cairnterrier släpptes ut för en kvällsrunda i trakterna av Karlskoga och Gyttorp. Terriern kom aldrig tillbaka och en vecka senare hittades resterna av hunden. Länsstyrelsens besiktning visade att hunden sannolikt dödats av varg.
17 november. En schillerstövare dödades av varg strax söder om Vansbro i Dalarna. Stövaren angreps och dödades under pågående hardrev. Detta är den femte hunden som angripits i höst av vargar i Äppelboområdet.
10 november. En femårig jämthund dödas av varg strax väster om Hofors. Hunden skällde ståndskall på älg då den plötsligt attackerades och dödades.

Oktober

30 oktober. Hamiltonstövare dödas av vargar i det så kallade Skrälldalensreviret inom Ljusdals kommun.
27 oktober. En drever dödades av varg i Vallsta, knappt två mil norr om Bollnäs. Drevern hittades med hjälp av pejl och bara huvudet och en del av framdelen återstod av hunden när den återfanns.
25 oktober. En nioårig hamiltontik dödades av varg i trakterna av Torpets Fäbodar, strax norr om Edsbyn. Dagen efter attacken letade fyra jägare efter tiken och de kunde till slut finna små rester av hunden.
23 oktober. Minst två vargar dödade en stövare i Lekbacken, i den sydligaste delen av Stöde, Västernorrland, nära länsgränsen mot Hassela och Hälsingland. Stövaren var i det närmaste uppäten när hundägaren fann hunden.
21 oktober. En 1,5 år gammal jämthundshanne vargdödas i samband med älgjakt i Lillskog, väster om Edsbyn. Hunden hittades dagen efter, då var den i det närmaste uppäten.
20 oktober. En hamiltonstövare dödas av varg i samband med harjakt utanför Malung. Hunden var delvis uppäten när hundföraren hittade den.
16 oktober. Blandrashund gråhund/stövare dödas av varg i Åtorp, Degerfors kommun. Bakom angreppet stod vargar från det så kallade Hasselforsreviret.
15 oktober. En stövare dödas av varg i trakten av Röjdåfors i norra Värmland. Den elvaåriga stövaren hittades 200 meter in i Norge, då var bara huvudet intakt på hunden. Vargattacken skedde i det så kallade Gräsmarksreviret.

September 2007

20 september. Drevern Esso blev ihjälbiten av varg när han jagade hare i Skrälldalen, Ljusdals kommun, där ett vargpar etablerade revir förra hösten.
9 september. En schillerstövare vargdödads i Äppelbo, Dalarna. Hunden drev räv när den attackerades. Endast små rester återstod av hunden.
7 september. En eller flera vargar dödade en norrbottenspets i Äppelbo, Dalarna. Hunden var i det närmaste helt uppäten då den återfanns.
6 september. Jakthund dödas av varg i Rudskoga söder Kristinehamn. Bara halsbandet och magrester av hunden fanns kvar.
3 september. Stövare dödas av varg i Bogen, Värmland. Endast huvudet återstod av hunden när den hittades.
1 september. Stövare dödas vid rävjakt vid Bäckalund, norr om Sunne i Värmland.
1 september. Gråhund dödas vid älgjaktsträning i Bortan, Värmland.

 

Augusti 2007

26 augusti. En jämthund dödas av varg i Nybo, cirka två mil väster om Edsbyn, Gävleborg. Efter idogt sökande kunde hundägaren återfinna pejlhalsbandet. Dagen efter hittades små rester av jämthunden.
Augusti. En nioårig stövartik vargdödas i Östanbjörke, en mil nordost om Sunne, Värmland. Stövaren släpptes ut på gården för kvällsrastning, sedan var hon spårlöst försvunnen. Efter flera dagars sökande kunde rester av stövartiken hittas cirka 500 meter från huset.
Augusti. En finnspets dödas av varg vid Mosselbodarna nordväst om Dala-Floda i Dalarna. Den treåriga hunden dödades i samband med grävlingjakt.